Hva er nytt

Trenfer råd/tips om pumpe

Klompis

New Member
Heisann! Jeg er ny på forumet og helt fersk på alt som har med hagedam å gjøre😁
I hagen vår har vi et berg som er naturlig utformet slik at regnvann danner en liten elv med flere små kulper i fordypninger i fjellet nedover. Det falt oss inn at det hadde vært kjekt med en liten dam øverst og nederst, med en pumpe som sender vannet opp igjen, slik vi kan få glede av denne vesle elven også når det er oppholdsvær.

Den nederst dammen blir et relativt lite hull i plenen med damduk, den øverste litt større på berg som jeg satser på å tette med betong og vanntett slemming, godt mulig jeg kommer tilbake med spørsmål rundt dette når jeg kommer så langt. Jeg satser på å oppdatere med noen bilder etterhvert, foreløpig er det bare berg og et halvt hull😄

Men i første omgang lurer jeg på dette med pumpe. Jeg trenger en filterpumpe som kan løfte vannet rundt en meter gjennom en 3-4m slange, helst så lydløs som mulig! Jeg har søkt litt på nettet, men alt jeg finner virker så voldsomt overdimensjonert i forhold til mitt bruk. Jeg ser for meg et totalt vannvolum på under 500 liter med begge dammene og den vesle elven/vannfallet. En hageslange på fullt (ca 1000l/time?) er egentlig altfor mye, så jeg trenger en pumpe som kan justeres ned et godt stykke under dette. Men det meste jeg har sett av filterpumpe ser ut til å være laget for minimum 2000 liter i timen og oppover.

Så kort oppsummert: Tips til rimelig filterpumpe som støyer minst mulig og kan justeres ned til kanskje 500 liter i timen? Dette er et lite prosjekt, så gjerne noe jeg bare tar inn om vinteren. Evt. om de støyer, kan pumpen graves ned/bygges inn/lydisoleres på noe vis? Dette ligger veldig nært huset og direkte utenfor et soveromsvindu 😬 Alle tips og råd er velkomne, på forhånd takk!
 

ragnar

Betalende medlem
Det som skjer når du får bygd denne flotte dammen / e så er den egentlig for liten.
Vi bygde to ganger. Planlegg litt større og klin til med pumper fra bl.a Tropex, mer vann, mindre problem med grønt vann, og faktisk mindre jobb. Her har vi en dam på ca 6 kubikk, og sirkulerer 17 kubikk gjennom filter, fossefall og ut i dammen. Balansert uten kjemi tilsetninger... bare sånn er det ;)
Lykke til!
Ps: vi har 4 Koi i dammen
 

hans-ole

Betalende medlem
For at du skal få noen seriøse tips trur jeg bilder hadde gjort seg 👍 for når du sier vannet fra hageslangen er nok da kan det ikke være Store bekken det er snak om her

Med så lite vann volum og sirkulasjon er jeg redd du kommer til og må fylle vann hverdag når sola steiker og vinden blåser kommer til og fordampe mye vann når det renner på det oppvarma fjellet

Post noen bilder av prosjektet så kan vi lettere gi deg gode tips 👍
 

KirstenK

Kasserer
Medlem av ledelsen
1000 liters pumpe vil nok bli litt i minste laget. Det er veldig mye som blir borte i innsnevringer av feks slanger, og lengden av slangen. Pluss høyden den skal frakte vannet opp til begynnelsen av bekken. Jeg har brukt 1000 liters pumper til å få vann igjennom en plastfrosk, det ble akkurat passe. Foreslår minst 3000 liters-pumpe. Eller til og med 5000 liters pumpe. Og pass på at slangen er en trykkslange, ikke mindre enn 40 mm tykk. Ellers vil strype ennå mer vann som skal gå igjennom.
 

Klompis

New Member
Når jeg har sett litt på andre sine prosjekter må jeg kanskje endre min beskrivelse fra hagedam til naturlig fontene😄
Jeg har lagt ved to bilder, et ovenfra og et nedenfra.
Det jeg i utgangspunktet ønsket var bare en liten bekk nedover berget der jeg har tegnet inn med gult. Det viser ikke så godt på bildene, men det er flere små kulper nedover som gjør det ganske dekorativt når regnet pøser ned. For å holde "liv" i en kunstig bekk så jeg for meg en bitteliten dam øverst og nederst med en pumpe som sender vannet opp igjen fra den nederst dammen til den øverste. Om jeg legger hageslangen på fult øverst, får jeg mer enn nok vann, kanskje litt i overkant. Jeg ønsker sildring, ikke fossefall.
Nå har det begynt å balle litt på seg med den øverste dammen, ikke godt å si hvor stor den blir om vi en gang kommer i mål (bare litt til og litt til). Men det er begrenset med plass både arealmessig og nedover pga. grunnfjell. Snittdybden blir nok begrenset til rundt 20cm enten jeg vil eller ikke, forhåpentlig med et par litt dypere hull som jeg kan prøve å sette vannliljer nedi, om jeg avdekker fordypninger i fjellet under fremtidig utgravning. Den nederste dammen blir maks 1m2 og ikke særlig dyp, den er egentlig bare der for å kunne pumpe vannet opp igjen, bekken og den øverste dammen er det viktigste.
Kanskje filterpumpe ikke er det jeg trenger? Jeg er litt uklar på de forskjellige typene. Det skal ikke være fisk her, jeg trenger bare å få løftet vannet opp en meter fra den nederste til den øverste.IMG_20210620_200843.jpgIMG_20210620_200942.jpg
 
Topp