Temperatur innedam/vinteroppbevaring koi

LindaMarie

New Member
Hei.
Jeg er forholdsvis ny på dette feltet med lite erfaring med koi-hold (1,5 år med koi, men lang tid med ferskvannsakvarium...). Jeg har en hagedam som i år ble utvidet til 20 000 liter. Dammen var på 10 000 liter i fjor og mine 9 koi den gang overlevde den harde vinteren, men i mars/april mistet jeg 4 av koiene :-( Dammen var 1,4 m dyp med isfrihette og varmestav. Selv om utedammen nå er 1,8 m på det dypeste og dobbelt så stor, så har jeg ikke tenkt å "gamble" med koiene i vinter. Min mann og jeg har derfor bygget en vinteroppbevaringsdam i et isolert rom (kan bli ned mot 2-4 grader inne i rommet på vinteren). Denne dammen er på 5300 liter og jeg har koblet til en heater. Hvilken temperatur bør jeg stille heateren på? Jeg har lyst til å kunne fôre koien gjennom hele vintersesongen, men samtidig ikke ruinere meg mtp strømregningen...... Heateren har termostat. På forhånd takk for svar :)
 

Øivind i Tropex

Well-Known Member
Dersom du har filtrering kan du fore inne .
Se til vannverdiene og hold over 10 grader dersom du ønsker å fore.
Dersom matlysten er god kan koi legge på seg godt igjenom vinteren .
Mat med wheat germ, sålenge temperatur er under 15 grader .
 

LindaMarie

New Member
Takk for svar :) Ja, jeg har filter inne, Pondlink WIFI 80000. Litt i overkant for dam på 5000 liter, men har tenkt å bruke dette ute til sommeren sammen med et annet filter. Har wheat germ ;-) Da tror jeg at jeg setter heateren på 14-15 grader først og fôrer med wheat germ.
 

LarsU

Super Moderator
Takk for svar :) Ja, jeg har filter inne, Pondlink WIFI 80000. Litt i overkant for dam på 5000 liter, men har tenkt å bruke dette ute til sommeren sammen med et annet filter. Har wheat germ ;-) Da tror jeg at jeg setter heateren på 14-15 grader først og fôrer med wheat germ.
Man får aldri for stort filter;)
En ting man bør tenke på er at vann varmere en luften i rommet blir trøbbel med kondens hvis man ikke har lokk og god lufting. Hvis man derimot isolerer et lite rom rundt karet og varmer luften istedenfor selve vannet blir det normalt ikke fukt over 60%.
Lurt å tenke på vannbytte muligheter også, spesielt hvis foring :)
 

LindaMarie

New Member
Vi har ikke lokk over enda, men det skal det bli ;-) Har flere lufteluker i rommet og ytterdør i samme rom. Planen er da å legge slange fra filteret og rett ut ved vannbytte (og etterfylle fra kran). I dag legger vi damduk i den støpte innerdammen. Vi gjorde en feil da vi la på primer og impermax (sementen ble for porøs og trakk til seg mye primer, samt små gruskorn i sementen ble store nok til å lage bittesmå hull, til tross for fire tynne lag impermax). Dammen lakk såpass mye i går, så nå går koiene i karantenekaret istedet :-( Man gjør noen erfaringer........
 

eidsvold1814

Well-Known Member
det ser ut til at dere er kommet godt i gang med hobbyen,dam på 20000 liter er en fin koidam størrelse:)bare man ikke fyller den med for mange små koi,det er nå slik en gang at de vokser raskt hvis man forer er del:)hver 10cm vekst ca dobbel vekt er vel en liten tommel finger regel,som er greit og tenke på og ha i bakhodet,dette skjønte vel ikke undertegnede helt selv i starten:Dsom stort sett alltid kom hjem fra hagedambutikken med noen fisk:eek:men han har lært:)fin vinterlagring dam/tank størrelse har dere også fått,utelagring er risikosport i Norge dessverre ,selv om en del klarer dette år etter år,jo større fiskene blir,jo mer glad blir man i dem ,da det blir lettere å se hver fisk sin adferd og kunne se om de har det bra eller dårlig,ellers er det bare og følge andre råd dere har fått angående og sjekke vannverdier ,skifte vann osv når det er nødvendig,alltid koselig og kunne ha tempraturer så man kan fore litt året rundt syns jeg:)
 
Topp