Sikring av dammen

Tone

New Member
Det er jo allmennkjent at dam må sikres og inngjerdes . Dette synes jeg vil ødelegge alt det vakre ved dammen, kjedelig og måtte gjerde inn hele eiendommen, finnes det en "armeringsmatte" som kan brukes til å ha noen cm(20) under vannflaten og sikrer at noen ikke faller nedi ? Det må jo ikke ruste eller avgi andre skadelige stoffer for fisken, det koster sikkert flesk, men det gjør jo hele prosjektet :p
 

mbenjami

New Member
skrevet mye om det her tone http://www.vannihagen.no/dam-bygging-4/viktige-lover-regler-nar-man-skal-anlegge-dam-170/

I mitt syne er netting en ren dødsfelle hvis ett barn faller nedpå dette. man faller riktig nok ikke til bunne av dammen men vel så vanskelig å komme seg opp av. Dette burde ikke være noe tankekors heller. Inngjerdet eiendom og låste porter. Evnt. gjerde inn selve dammen. eller begge deler :) jeg har gjort det siste siden jeg selv har 2 små barn. Bør ikke bli så estetisk stygt hvis man har netting gjerde rundt tomten , beplanter langs gjerdet så det gror inn i hekken..men som sagt alle har forskjellig smak , men sikkerhet er alfaomega :) du kan se åssen jeg har gjort det her http://www.vannihagen.no/hage-galleri-42/hage-dam-109-new/#post944
 

mbenjami

New Member
Regner med at om ett-to år er gjerdet mitt bortgjemt i hekken jeg plantet :) og sikkerheten er ivaretatt.
 

mbenjami

New Member
har man en stor overflate på dammen kan man også lage ett bredt grundt område rundt hele dammen på 20 cm dybde for så å skre dypere. så skulle man falle ut så går man ikke rett ned i det dype partiet
 

Tone

New Member
Takker for svar alle sammen, skal inn å se på siden din mbenjami :) Ser faren med nettet, men dimmensjonen kan vel kjøpes i ulike str i hullomkrets ? 5x5 eksempelvis, vet ikke dette, men lurte på om det eksisterte med tanke på ingen giftstoffer som blir frigitt ....
 

Tommy

Betalende medlem
Er heller ingen fan av slik netting under vann. Jeg tenker da på at fisken skader seg på nettingen hvis de skvetter eller lignende.
Du har vel egentlig bare tre muligheter. Netting under vann, Gjerde rundt dammen, eller gjerde inn eiendommen.

Dette med en grunn sone rundt dammen er jo ikke godkjent sikring alene.
 

mbenjami

New Member
Krav om maks. 20 cm dybde uten gjerde gjelder ikke i dag (Brønnloven) men jeg anbefaler alltid gjerde. Ikke noe man burde utfordre. Man står ansvarlig til syvende og sist hvis noe skulle skje.
 

Vidar-Alexander

Active Member
Gjerde er helt klart enkleste og tryggeste måte. Nett/garn e.l. i dammen kan skade fisk, og fungere som en felle om noen faller uti.
Jeg har gjordt som mbenjami og har tuja hekk og gran hekk, sammen med gjerde. Klipper da hekken jevnt utenfor gjerde, så dette ikke vises.
 

tgreen

Administrator
Medlem av ledelsen
Har selv gjerde på 1,5meter rundt det meste av eindommen og der dammene er.
Har plantet en del roser og klematis rundt dette gjerdet og synes det har blitt riktig så flott.
Tuja hekk som nevnt tidligere her er også et meget godt alternativ.
Bare husk at alle planter trenger litt tid føre de blir store og flotte. Og + litt stell selvfølgelig.
 

mbenjami

New Member
Når det gjelder tuja kan man beregne 3-4 år før det ser bra ut :) tuja brabant er ikke den vakreste men en vel voksende og rimelig busk. Falt i hvertfall på brabant når jeg skulle kjøpe over 100 stk. Da ble hver tier ekstra litt mer viktig hehe
 

Tommy

Betalende medlem
Kan sikkert diskuteres om min løsning er god nok, men jeg har en blanding av forskjellige hindere.

Har halvdelen dekket tuja brabant. En del er adskilt med 180cm levegger, På en annen del er det en skråning med kulestein og busker på toppen.
Ønsker man å komme seg inn til dammen så klarer man det, men jeg holder i hvertfall de minste krabatene unna.
 

mbenjami

New Member
Kan sikkert diskuteres om min løsning er god nok, men jeg har en blanding av forskjellige hindere.

Har halvdelen dekket tuja brabant. En del er adskilt med 180cm levegger, På en annen del er det en skråning med kulestein og busker på toppen.
Ønsker man å komme seg inn til dammen så klarer man det, men jeg holder i hvertfall de minste krabatene unna.
i mine øyne er det ikke godt nok. du har ingen fysisk hindring for å ta seg inn i hagen. Skulle det skje en drukningsulykke vil du nok være svar skyldig. men dette er en sak alle får vurdere for seg selv og hva samvittigheten forteller dem. Men jeg har ihvertfall ren samvittighet og har gjort det som står i min makt til å hindre adkomst til hagen med fysiske hindre på over 180 cm rundt hele eiendommen, låste porter, samt 80 cm gjerde rundt selve dammen. sikkerhet er ikke til å gambles med.
 
Sist redigert:

Fondammen

Super Moderator
Medlem av ledelsen
Det du kan gjøre er og lage en egen hage i runt dammområdet .Jeg har laget gjeret av honved og noe av gjeret er av stein .og i dit omerådet er det masse fine flate steiner .det blir både tøft og fint :D Ta en titt på noen av bildene på forumet .Hilsen Jørgen
 

Arne

Leder av Norsk hagedamforening
Medlem av ledelsen
Det første man bør gjøre er å spørre kommunen. Og noen steder forlanger de faktisk ikke inngjerding. Feks er det i nærheten av sjøer og elver argumentert med at der må faktisk foreldrene uansett ha kontroll på sine barn. Og om de drukner i din dam eller i elva spiller ingen rolle. Det er foreldrenes ansvar å passe på barna, når de vet det er en elv/sjø i nærheten
Jeg trodde faktisk ikke de som gir slike tilatelser kunne tenke såpass fornuftig, men det skjer hederlige unntak :) Men ellers synes jeg også et inngjerding av hagen eller en del av den er eneste mulighet. Netting er håpløst hvis man skal ha koi. Fordi en nettingstr som er liten nok for føtter er alt for liten for store koi.
 

mbenjami

New Member
Det er forskjell i praksis i de ulike kommunene. Og om noen kommuner ikke forlanger inngjerding eller ikke er likegyldig. Skulle selv fortsatt sett at brønnloven fortsatt gjaldt som tidligere. Det er uansett enhvers ansvar og sikre dammen mot drukning. Hvilke følelse sitter man igjen med hvis en fatal ulykke skulle skje og man ikke hadde gjort noe fordi kommunen ikke hadde pålagt deg dette. Dette er en følelse jeg aldri vil gamble med og håper ikke andre gjør det heller og tar snarlige løsninger.

Er en koi elsker og skulle jeg bruke netting i dammen er skade på koien det minste jeg ville bekymret meg for. En netting er i mitt syn en dødsfelle som kan gjøre vondt verre ved at man ikke klarer å komme seg opp igjen hvis man skulle falle uti.
 
Sist redigert:

Tommy

Betalende medlem
Jeg mener at jeg har sikret på en slik måte at små uskyldige barn ikke kan forville seg inn på damområdet. Kommer det pøbler på 14 år eller eldre og vil inn hjelper det ikke med all verdens hindre. Jeg har da gjort en risikovurdering, og har tenkt til å vikle et 10000 volts strøm-gjerne inni tujabuskene. Da spretter eventuelle inntrengere tilbake.(Dette var en spøk)
Hos oss har ingen av de nærmeste naboene barn, og vi har selv ikke barn. Det er ikke mulig å se dammen hvis du ikke er innenfor gjerdet.
Da har jeg vurdert det slik at det er større sjanse for at:

Noen sklir på den glatte trappen min og dør.
At noen får en is-tapp i hodet og dør på min tomt
At noen sklir på isen på bakken i innkjørselen min og brekker nakken
At jeg kjører på noen med bilen min
Osv osv

Alle disse hendelsene vil utløse et skyldspørsmål.
Livet er farefullt og man må vurdere hvilken risiko man er villig til å ta.
Hadde jeg hatt barn selv hadde jeg nok fylt igjen dammen, og basehopp anser jeg som for en stor risiko:)
 

mbenjami

New Member
Nettopp skjønn. Men som sagt enhver får sikre etter sitt eget "skjønn". Men syntes det er galskap i mine øyne og ikke sikre bra nok fordi man ikke syntes det ser estestisk pent ut eller lar det gå på bekostning av penger at man ikke sikrer godt nok og heller investerer pengene i damutstyr som man heller burde investert i sikkerhet først. Hos meg var gjerde og sikkerheten på plass i det hele tatt før spaden kom i jorda. Men det er mitt syn på saken, sikret i hvertfall ikke på skjønn ;)
 

mbenjami

New Member
Og etter mitt besøk hos deg tommy som bor mitt i ett tettbygd strøk så ville jeg tenkt meg om 2 ganger. Greit at ikke nærmeste nabo har barn. Men barn i nærområdet ditt er det garantert. Hadde man bodd i ett hus på landet hvor nærmeste nabo var 1-2 km unna hadde det vært noe annet i mine øyne. Men ville nok sikret på en eller annen måte for det.
 
Sist redigert:

mbenjami

New Member
Uansett vil man inn så klarer man å komme inn. Men da har man ihvertfall en ren samvittighet for at man har gjort det man kan gjøre i forhold til sikkerhet. Og ett skyldspørsmål intresserer meg mitt bak. Er samvittigheten man skal leve med resten av livet. Den kan man ikke løpe fra.
 
Topp