Nyttige bakterier

Jeg lærte noe nytt her en dag. En av forskerne på jobben her som også har noen fag innenfor biologi kunne fortelle meg hva noen greier er, som jeg har lurt litt på noen ganger.
Vet ikke om andre her har lurt på hva disse litt rare formasjonene som vokser på steder med god sirkulasjon i filtret eller innvendig i rør.
nitrosomas2.jpg
Dette bilder er tatt på en drivhusplate som har ligget nede i ett av karene jeg har i drivhuset. Her ser man disse formasjonene som vokser i et slags mønster ut fra ett punkt.
Dette er nyttige bakterier kunne denne forskeren fortelle.
Nitrosomas og nitrobacter er de bakteriene som sørger for å bryte ned ammonium til nitritt, og så til nitrat. Begge disse lager slike mønstre mente denne forskeren, uten å være 100% sikker på om de så helt like ut, eller om det bare var disse to bakteriene som lagde slike mønstre..
Uansett fikk jeg svaret på disse rare formasjonene, som jeg nok mistenkte kunne være noe bakterier, men at de mest sannsynlig var våre kjære nyttige bakterier var artig :)nitrosomas.jpg
Et enda mer forstørret utsnitt :)