Koidam Hytta

Veldig bra! Her ligger det mange timer bak. Fint fossefall med den flate steinen!

Isen går.

20180414_172316.jpg

Skal snart bygge solvarmeanlegg. Skal se om vi klarer å varme til 25 grader uten strøm. Varme om sommer og kaldt på vinter i innedam.

Torstein

Fisken kommer i mai. Når tropex har salgsklar fisk.

Fossefall fra 25000 l pumpe som løfter ca 1 m og 10 m 63 mm slange. Så hvor mye er vi også spent på. Har tenkt å ta en måling. Noen som kan regne det ut?

I mai skal en tilsv pumpe også i drift, den skal ikke gjennom sumpen men rett i dammen for å skape litt rotasjon i vannet.

Sjekket. Det renner 14710 l/t +- noen %

Fylte et kar på 71.1 liter på 17.4 sek

Hva tenker dere om det på en 21000 l dam?

Det er 0.70 omskift pr time

Pumpen yter 58.8%

Sist redigert:

tgreen

Sjekket. Det renner 14710 l/t +- noen %

Fylte et kar på 71.1 liter på 17.4 sek

Hva tenker dere om det på en 21000 l dam?

Det er 0.70 omskift pr time

Pumpen yter 58.8%
Er jo ikke så galt dette her.
Disse dampumpene har ikke allverdens løftehøyde. Er nok derfor du ikke får utnyttet den bedre enn dette.
Blir mye effekt tap i rør/slanger, ventiler og bend i et damsystem.

OPPDATERING
Målte feil innhold i målekaret, det var 83,2l

Det rant 17214 l/time

0,82 utskiftninger pr time i 21000l dam.

Pumbens virkningsgrad er da på 68,9%

Og med en meter løftehøyde og en del bend er du vel kanskje der produsenten oppgir også?
Ser ut til å bli veldig bra dette. bare å glede seg til fisk da :)

Torstein

I dag er gummi lagt, og i går ble H bjelker støpt inn i armerte betongkolonner. Klar for vinteren :) og også sommerdrift.

Nå skal biofilteret (som er matet med Salmi i 4 mnd :) kobles til innedammen med 2x75 mm rør, derifra 2 x 25.000 l pumper, med turtallsregulering, tilbake til utedammen. Innedammen vil da i sommerhalvåret virke som buffer for pumpene, slik at det blir nok vann for de. I vinterhalvåret shuntes den direkte til trommel via et 80 l "gravitasjonskar" (trommel må ha rennende vann, ikke direkte fra pumpene) utenom utedammen. Skal se om jeg lager en systemtegning for dette er gresk å forklare.

Innedam er på ca 12.000 l, dataestimert, skal måle når jeg fyller på.

Torstein

For spesielt interesserte, dere må gjerne gi tilbakemelding. Skissen mangler høyder, den er mao. konseptuell...

Systemskisse Hytta.png

Deler

Ser ut til å bli litt komplisert for å være ærlig :) Keep it simple synes jeg er en veldig god regel, men om du får det til å virke er det jo toppers.
Håper vi får mulighet til å se på dette "live" en gang :)

Klarer ikke helt å sette meg inn i alle rør og saker på tegningen men mulig jeg må studere litt nøyere :)
Gøy å følge med på prosjektet ditt :)

Torstein

Håper vi får mulighet til å se på dette "live" en gang :)

Gøy å følge med på prosjektet ditt :)

Hei Arne,
Vi har to retninger. Kritisk eller hobby.

Så noe er mer komplisert og samtidig ikke vesentlig som fx vannmengdemåling er mer lek/hobby. Den fysiske vannmåler kan leses av manuelt men siden jeg har smarthus så er det artig å se det på skjermen også.

Det som er kritisk er så enkelt som jeg klarer. Forsøker også å lage et redundant system på det kritiske. To pumper to luftpumer to kurser to UV etc.

Vi vil gjerne ha besøk når vi har fisk, før det er det som Lars sa, levende vann.

Helixfilteret er i drift med salmi.