Hagedam Rødtvet

Eirik S A

Member
Takk for alle støtteerklæringer. De kommer vel fra egne erfaringer med nesten ferdig prosjekt. Støtter ønsker om nhf som en kilde til informasjon om temaer hagedam og koi.
Det er et tema som ikke er veldig klart for alle som starter opp en hagedam, som gjerne kunne vert vurdert som et eget tema.
Vannkjemi og filterstrategi:
-KH buffer med skjell gir potensielt PH 8.3 eller høyere?
-Alger og planter med utpust med CO2 og samspill med KH og PH.
-Filter med kjeder og sluttføring av nitrogensykluser innenfor ulike filterløsninger:
-børstefilter etc med kontinuerlig mat for balterier.
-Trommelfilter som potensielt stripper vannet for næring.
-Bakkishowers som avgasser vannet.
-Nitrogensyklus stadie uten oksygen.
- Dam med og uten filter. Bunnmedie eller ikke.
-Sirkulasjon av vann og størelsesforhold dam filter.
-Triks tips for logistikk av vann.
Inn og ut. Regnvann og spillvann som ressurs.
-Sesongsyklus mtp filter og dam.
-Økonomi elektrisitet og vann.

Det ultimate økosystem er jo det som får lov å være i fred. Gjennomgå svingninger og stratifikasjon mtp flora og fauna og mikrobiologi. Men koihold er jo en mer merkantil prosess.

Jeg har brukt akvarienettsider for å slå opp informasjon om fisk og planter når jeg er i akvariebutikken. Så for de få det gjelder er det et reelt behov for oversiktlig kunnskap basert på praktisk erfaring.

Takk Eirik
 

Arne

Nestleder
Medlem av ledelsen
Ang skjellsand så er det min erfaring at ph legger seg på ca 6,7 -7. Dette mener jeg er helt ok for de fleste. Filterbakteriene trives best ved enda litt høyere ph, men koi liker kanskje litt lavere ph aller best.. Så da er dette en gylden middelvei
 

Eirik S A

Member
Her er noen bilder som viser hvor langt vi kom i år. Vannet er veldig grønt. Har lyst til å se an prosessen med en naturlig overgang til klart vann. Samtidig lyst til å veksle ut store deler av vannet eller tilføre uvlys. Litt mer oversiktlig med klart vann mtp sikkerhet.
Det er jo interessant å se om vannet klarner opp uten uv.
20231106_085402.jpg20231030_080827.jpg20231020_131246.jpg20231015_114812.jpg20231015_172324.jpgGod vinter hilsen Eirik
 

Arne

Nestleder
Medlem av ledelsen
Dette blir jo utrolig fint :) Det vil nok klarne opp, men kan ta tid. Jeg er såpass rar at jeg prøver å holde vann grønt i et par kar, dette er riktignok i forbindelse med akvariehobbyen. Og over tid er det veldig vanskelig å beholde en kultur med grønt vann. Men jeg har og opplevd å ha grønt vann i en dam en hel sommer.
Utskifting av vann, og fisker som stadig tilfører det både næring og co2 vil jeg tro kan hjelpe til med å holde vannet grønt.
Jeg bruker det grønne vannet til å fore opp dafnier, som jeg igjen forer kresne fisker med :)
Du planlegger et stort sumpområde hvis jeg ikke husker feil? Jeg ville nok gitt naturen litt "hjelp" med en uv-c i starten, og sett om det går bra å slå den av når planteveksten har kommet i gang.
 

torbskaa

Super Moderator
Hei
leste denne tråden nå for første gang, og er imponert over hvor fint du har fått det til. Må si det er lekkert når vannet står helt inn mot huset.
veldig mye fin naturstein også. Den rødlige steinen, er detRøyken granitt eller?
 

Øivind i Tropex

Well-Known Member
Dette blir knakende bra.
Fint med innslag av stein i plattinger 👌
Om sumpen din kommer i god vekst vil du nok kunne klarne vannet om du ikke har for mye fisk, spesielt den perioden plantene er i god vekst.
i min tidligere dam fremfor huset, brukte jeg Uv lys 3 første åra , men siste 20 årene var ikke Uv nødvendig.
Årsaken var en 25 meter lang bekk/sump og en dam som ikke var bygget for Koi , så gikk for det meste gullfisk der.

Om det er tenkt noen store Koi, kommer antall kg fisk pr m3 over naturlig mengde nesten uansett og jeg mener en Uv-C er anbefalt .
uv lyset fungerer ikke bare som sveve alge dreper, men steriliserer vann massene endel og vil derfor bremse utbrudd av f.eks bakteriesykdom,parasitter og virus i tillegg til å klarne vannet.
 

Eirik S A

Member
Hei
Steinene er stort sett fra Groruddalen, Grorudgranitt. Noen av steinene er mer lilla i fargen. Kanskje fra Røyken?

Har en ide om å ha sand i dammen, har sittet litt på gjerdet ang det. Mitt rasjonale er at det vil fungere som et filter, men ikke samle så mye skit som kulestein. Koien vil også kunne hjelpe til å rydde da de klarer å flytte rundt på sanden. Skiten vil kontinuerlig bevege seg til filteret. Sand kan være 2-5 mm, og så må sanden trolig vaskes på inustriell skala.

Eirik
 

hans-ole

Betalende medlem
Jeg holder og på og planlegge ny dam og har og lyst til og ha sand i bunn jeg har testet dette ut i store akvarier over 4 år nå og sanden holder seg overraskende rein for møkk og planterester gullfiska og koien går og roter i sanden hele tiden så møkka blir virvlet opp og havner i filteret 👍 og På disse åra er det og nesten ikke kommet sand inn i filtra samme sand er fremdeles urørt av meg i kara bortsett fra at jeg har rotta litt i den for og sjekke om den er mye dritt i på disse 4 åra noe det ikke er 👍 og at eks sand vil skape et bedre økologisk liv i dammen og vil hjelpe på filtrering er jeg enig i men jeg trur og det kansje kan skape litt trøbbel på høst vinter når alle bakteriene dør ned pga kulda hva tenker du om det ?
også mener jeg det må være god sirkulasjon i hele dammen også på bunnen så alger og møkk ikke får festet seg ( store fisk vil jo og hjelpe til med den prosessen )
Jeg trur dette vil fungere bra så lenge man ikke har altfor mye fisk og driver med spreng foring for mye vekst osv

jeg kommer til og teste dette ut i en gullfisk dam til sommeren først for og få meg noen erfaringer med det spesielt angående alger resten er jeg ganske sikker på at fungerer

jeg ser for meg og bruke flere side dren i steden for bunndren plassert 10-15cm over bunnlaget
 

SteinDag

Æresmedlem av Norsk hagedamforening
Jeg har vært forsiktig med bunnlag fordi jeg skal trå oppi der. Viktig at det ikke er noen skarpe kanter som kan skade duken. I drivhuset hvor jeg har glassfiber, har jeg skjellsand og klart vann. Fisken trives godt med å rote i bunnlaget, men utenkelig med damduk og skjellsand. Skjønner at det er snakk om finere sand eller rundere stein her. Erfaringen min med runde stein (store som små egg) i sumpfilter er at det blir mye møkk og veldig vekst av plantene. Så jeg tror steinene i en dam må være så små at fiskene kan rote godt i dem så møkka ikke blir liggende.
 

hans-ole

Betalende medlem
fortsatt litt skeptisk jeg da :)når koi skal gå og rote i den,og mye mer nedfall i en utedam enn i et akvarie inne,:)
Ja helt enig at det er mye mere nedfall ute selvfølgelig men med støv fri vasket grov naturlig sand er det ingen ting med sanden som kan lage uklart vann 👍 eller annet trøbbel med vannet men bunndren går jo selvfølgelig ikke må da ha side dren og sikkert flere stk ( var i hvertfall min tanke)

tenk for en tropisk stemning med sandbunn og sand Strand med fine Stein kanter og noen store Stein i bunn og noen store fine fisk ❤ perfekt til litt kos og bading
 
Topp