Hage dam

Member
Hva tenker dere har det noe for seg å isolere mot muren i forhold til å holde varmen lengre med en varmekolbe mot høsten ? Eller er dette bare bortkastet. Tenker det er lettere for kulde å slå inn i muren kontra gjennom jorda ellers. Tips mottas gjerne :)
20200522_182438.jpg

Sist redigert:

hans-ole

Hvor mye det har og si i forhold til kulde vett ikke jeg men jeg lurer på åssen du har montert blokkene ? Hadde vært mere skeptisk til de nå det blir kaldt og is osv

eidsvold1814

personlig er jeg litt redd dette slipper i hjørnene dine uten armering mellom de forskjellige veggene dine,slipper det der,velter kanskje hele muren

Member
Skjønner ikke hvorfor hjørnene skal slippe da et hjørne vil være det sterkeste punktet på hele muren. Langsiden derimot er jo mye svakere

hans-ole

Dette var grunnen til at jeg spurte om dette jeg er redd Eidsvoll har rett

Er blokkene fullt opp etter på utsiden ? Så de får noe ekstra støte der ?

eidsvold1814

sånn jeg tenker vil presset på langsiden din forgrene seg ut i hjørnene dine tror jeg da, :) forankringen til langsiden er jo i hjørnet,men vi får høre om andre her mener jeg er på jordet:)

hans-ole

Isen vil jo ikke sprenge ut vis det ikke er vann der ?

Har du tenkt og tørlegge den vær vinter?
Jeg mener det er dumt da fjærnet du al bio film/alger som gjør en dam sund og frisk og vil få mere problemer med og holde jevne vann verdier hver vår og tidlig sommer er min mening
Også mye arbeid og Evt ta ut og mellom lagre planter vis du skal ha det (noe du burde)

Men uansett lykke til med dam prosjektet håper du holder oss oppdatert i hele prosessen er bestandig gøy og følge med på Dam prosjekter 👍

Member
enig i at det blir mye press på muren med 40cm med vann der. har att meg meg fagmann på murern så grunnarbeidet får at den skal stå skal være bra værtfall. planen var å tørr legge den ja da jeg trodde kanskje det var greit å få tømt den helt og rengjort til våren. men vis det ikke er bra så blir jeg selvfølgelig la være.
hadde lyst første vinteren å slippe vannet ned på jord nivået og legge et isolerende tak over og litt varme får å se hva slags temp jeg klarer å holde for eventuelt litt forsøk om fisk kan overleve der år fremover :)

LarsU

For og i mot isolering kommer helt an på om man skal ha fiskene ute om vinteren eller man bruker heater/varme.
uansett lurt å isolere første 30cm og alt over mark.
velger man isolering av hele dammen forsvinner jordvarmen og man er helt avhengig av heater.
Bygge tak over dammen har man i tillegg isfri overflate og filter kan kjøres hele året.
Når det gjelder murkanten din støtter jeg bekymringene i innleggene over hvis steinene ikke er armert forankret.Da hadde jeg i hvert fall murt opp en skrå vegg med betong og armering + isolering i selve dammen fordi skråvegg mot ytterkant gjør at isen løfter seg isteden for å sprenge ut og muren vil tåle trykket.

Jeg ville også ha isolert kantene , når det gjelder muren tror jeg det holder når det ikke er høyere, men bare hvis du klarer å holde det telefritt. Kommer det kulde under som "knekker"muren et sted vil det ikke holde. Jeg har laget en liten sånn mur en gang til et blomsterbed, og steinlim er veldig sterkt, men tele er det ingenting som står imot.
Håper du har isolert under blokkene og 1meter ut fra blokken. Da kommer ikke kulden under.

20200616_233723.jpg
Fått gjort litt mere med dammen i dag. Som jeg ble anbefalt her så har jeg handlet et bunndren til og lagt opp. Der som ligger lavest er under isoporplata. Og nå former jeg og lager litt hyller så håper å få lagt stoffduken om noen dager. Pumpe huset er i under konstruksjon som man kan skimte i v hjørner av bilde.

eidsvold1814

husk når du begynner å fylle opp vann,at skal lite vann til før du ikke greier å justere ut bretter osv på duken :)så gjelder å følge med for å bli kvitt de som er mulig underveis:)