Skal bygge dam så har noen spørsmål

En tråd i 'Nybegynnerspørsmål' startet av hans-ole, 22 Mai 2018.

 1. hans-ole

  hans-ole New Member

  Reg.:
  10 Mai 2017
  Innlegg:
  16
  Liker mottatt:
  4
  Poeng:
  3
  Hei jeg er helt fersk innen dam men har lest det meste på forumet her og masse youtube så har en ide på åssen jeg vil ha utsende har begrenset med plass dessverre skal bygge dam sammen med en ny platting tenkte og da ha dammen i platingen dim på dam tenker jeg blir ca 3x4 meter og har mulighet til dybde opptil ca 2,6m hullet er der så alt er klart bare jeg finner riktig løsning på alt føre jeg begynner betong arbeide
  tenkte og støpe med forskallingsblokk og glasfiber etter på bygger også en egen sump med rennende bekk og fossefall ned til dammen dette er i Risør (aust Agder)kort fortalt så spørsmåla

  - hvilken dybde burde jeg gå for på det dypeste ? tenkte litt fisk og masse planter evt muligheten til en dyppe skrotten en varm sommer dag

  -dette er ca 50% på fjell og 50% på stein satt grunn etter sprenging blir dette risikofylt tenker da på evt sprekker mellom fast grunn og stein fylling etter tid?

  -er det dumt og bygge plattingen over dammen litt (mulighet for mer volum i dammen)tenker da at kansje fiska gjemmer seg under plattingen ?da er jo gleden borte

  -hvilken dim på bunndren og rør bør jeg ha?

  -denne platingen blir langs en garasjevegg bygger da et rom utenpå garasjen(under plattingen) kan jeg bruke samme vegg til både rommet og dam eller bør jeg ha 2 seperate vegger?

  -er det mye støy fra vannet som renner igjennom filtra?

  -åssen filter og pumper anbefaler dere til dette

  - vis noen har utstyr til salgs så kan det være av interesse

  sikkert mange dumme spørsmål men håper på noen svar og meninger

  hadde vært gøy og sett på noen dammer og fått noen tips via noen vil la meg komme og se er stadig på farten risør-oslo-og Sverige skal til nesodden om kort tid ser det er noen dammer der noen mulighet for og se på de?

  mvh
  Hans Ole
   
 2. Arne

  Arne Administrator

  Reg.:
  20 Des 2009
  Innlegg:
  4.481
  Liker mottatt:
  316
  Poeng:
  83
  Yrke:
  Jobber med noe tekniske duppedingser, alt fra tegn
  Sted:
  Aurskog ca 4 mil øst for Oslo
  Hvis dammen skal være 3 x 4 meter bør den ikke lages for dyp etter min mening. Blir fort seende ut som en brønn og ikke en dam.
  Jeg ville satset på ca en meter, og lagd gode kantsoner til planter.
  I en slik dam er kanskje noen gullfisk å foretrekke, hvis mye av fokus skal være utseende og planter.
  Vil du absolutt ha koi ville jeg hatt maks 5-6 stk og beregnet å selge dem etter ca 3 år (Da begynner de å bli for store antagelig)
  Hvis du velger bunndren kan du like gjerne gå for 110mm da det det er en kurant sak å legge, og blir ikke hverken lettere eller billigere å gå ned litt.
  Nå til helgen er det auksjon i Oslo som du ser under informasjon fra foreningen, og der finner du både hagedamfolk å prate med og en inspirerende dam å se på.
  Ta deg en tur dit :)
   
  hans-ole liker dette.
 3. LarsU

  LarsU Super Moderator

  Reg.:
  1 Des 2012
  Innlegg:
  1.256
  Liker mottatt:
  178
  Poeng:
  63
  Sted:
  Nesodden
  Hei og velkommen til Norsk Hagedamforening Hans-Ole:)

  Høres ut som du har planen klar. Et par ting man i tillegg bør tenke på er at du har bunndren som laveste punkt og en form for sirkulert flow i dammen slik at bunnslam havner i bunndrenet. Plassering av dammen bør man også tenke på slik at man lett finner sitteplassen sin og nyter utsikten samtidig som at dammen ikke bør ligge direkte i sol hele dagen uten skyggemuligheter.
  Lurt og lage en form for grunne soner hvis du for eksempel ønsker vannlilje i selve dammen, men dette er smak og behag selvfølgelig:)
  Skal du eventuelt ha fiskene inne om vinteren har du muligheter til å ha store koier, men krever et prosjekt til hvis du har plass;)

  Hvis du ønsker å ha fisker ute hele året er det fornuftig med få mindre koier som Arne nevner over.
  Jeg mener dammen burde da ha en dybde på 2 m som gir deg 24 kubikk vann som er fint volum til å filtrere uten store utfordringer. Husk når man kommer til filtrering så får man aldri for stort filtersystem:D

  Ingen støy fra filter vanligvis hvis du ser bort fra rislefilter.

  Børsteløs pumper bråker minimalt i forhold til børstepumper( bassengpumper )

  Bekk med foss eller sildring er smak og behag.

  Bare fint å ha litt vann under platting, spesielt hvis det er på en solrik plass.

  Anbefaler å støpe betong min 7 cm for monogen såle, støp fall mot bunndren og armer støpen. Glassfiber dobbel 450 gram matte vått i vått holder da.

  Tråden glassfiberdam på fjell har kanskje noe nyttig informasjon når man skal støpe glassfiber. Den dammen er på Nesodden og hvis du har lyst å se så bare ta kontakt:)
   
  hans-ole liker dette.
 4. Håkon

  Håkon Super Moderator

  Reg.:
  14 Mar 2011
  Innlegg:
  806
  Liker mottatt:
  127
  Poeng:
  43
  Sted:
  S
  Her har du fått mange gode råd allerede ser jeg :) Du spør om det er mye støy fra vannet som renner igjennom filtra, og jeg ser Lars har svart deg på dette. Dersom dette med støy er en viktig faktor for deg så vil nok en rennede bekk eller et fossefall være det som støyer mest. Dette kan også bli plagsomt for eventuelle naboer når det gjelder nattesøvnen, dersom de har vinduet oppe, da støyen fra disse høres godt om natten. Men det er også behagelig å høre lyden fra rennende vann, og det kan også være flott å se på, så jeg håper du ikke ombestemmer deg vedrørende dette :) Jeg ville løst dette på følgende måte:
  Dersom bekken eller fossen får vannet tilført via et biologisk filter så er det viktig at dette filteret er i drift hele tiden, av hensyn til bakteriekulturen i filteret. Da er det lite gunstig å slå av filteret for at det ikke skal bråke i bekken/fossen. Dette kan du løse ved å lage en forgrening på den slangen som går ut fra filteret. Den ene slangen går videre opp til bekken/fossen, og den andre slangen går direkte ned i dammen. Også setter du en skyveventil eller kuleventil på hver av disse to slangene, slik at du kan styre hvilken retning vannet skal gå. Da kan du styre vannet direkte til bekken/fossen, og her kan du også styre hvor mye vann som skal gå dit dersom du ønsker en roligere vannføring. Eller så kan du styre alt vannet direkte til dammen, og problemstillingen med støy er løst.
  En annen fordel ved å gjøre det på denne måten er at du også kan droppe å bruke bekken tidlig på våren eller sent på høsten dersom du vil redusere nedkjøling av vannet når det er kaldere i luften.

  Dersom du skal ha koi ville jeg gått for 2 meter dybde, så får du et greit vannvolum også. Dersom du har muligheten til å utvide dim på dammen ved å gå litt inn under plattingen så ville jeg gjort det. Da får fisken også litt skygge, og muligheten til å gjemme seg litt dersom de blir skremt. Dersom du skal ha litt fisk og mye planter ville jeg nøyd meg med en dybde på ca 1 meter også muligens valgt gullfisk, da koi kan være litt tøffe mot plantene. Men dersom koi står øverst på ønskelisten ville jeg prøvd med noen få.

  Lykke til med prosjektet :) dette tror jeg blir veldig bra. Håper du legger ut blider underveis her på forumet.
   
  Sist redigert: 23 Mai 2018
  hans-ole liker dette.
 5. hans-ole

  hans-ole New Member

  Reg.:
  10 Mai 2017
  Innlegg:
  16
  Liker mottatt:
  4
  Poeng:
  3
  takker for svar og meninger

  -angående støy bekk/fossefall tenkte jeg og bruke kuleventil for og styre mengden vann/støy der ja

  -dammen blit dyp på en side og grunnere på andre siden er skråtfjell der nå som jeg vil bruke som det er bare bygge opp kant for og hindre regnvann og at jord også videre renner i dammen

  -dammen kommer til og ligge i mye sol da dette blir den høyeste delen av tomta med fin utsikt utover vannet og skjærgården

  -sement og trykkimpregnert kan dette være i dammen vis det får stå en sesong og tørke ut (er snakk om evt et par stolper og bakstøp på kant steina)

  -er det lurt og kjøre vannet opp i bunnen av summpen(tenker da at man ikke får så mye avfall i bunnen ?)

  -hvilke rør og pumpe dim bør jeg bruke til bekk/fossefall ?

  -hva mener dere om bær dam kanten bygges opp eks 40cm over platting for og komme nærmere vannet/fisk (blir mer unaturlig men er jo også noen fordeler med det)

  -også det jeg frykter mest blir det mye mer mygg med en sånn dam?alle andre insekter og dyr er velkommen
   
 6. hans-ole

  hans-ole New Member

  Reg.:
  10 Mai 2017
  Innlegg:
  16
  Liker mottatt:
  4
  Poeng:
  3
  Nå til helgen er det auksjon i Oslo som du ser under informasjon fra foreningen, og der finner du både hagedamfolk å prate med og en inspirerende dam å se på.
  Ta deg en tur dit :)[/QUOTE]

  ser ut som det blir en tur til lørdag:)
   
 7. hans-ole

  hans-ole New Member

  Reg.:
  10 Mai 2017
  Innlegg:
  16
  Liker mottatt:
  4
  Poeng:
  3

  har sett igjennom tråden din mange ganger jeg skal til nesodden til lørdag formiddag hadde det vært mulig og sett på dammen din da vis du er hjemme? skal til tropex etter Nesoddtangen og innom på koi auksjonen tenkte jeg bare for og se
   
 8. hans-ole

  hans-ole New Member

  Reg.:
  10 Mai 2017
  Innlegg:
  16
  Liker mottatt:
  4
  Poeng:
  3


  tanken var en liten sump dam med planter som renner ut i noen små fossefall og ned i liten bekk og ut i dammen
  bilder kommer det etter hvert som ting blir gjort
   
 9. Torstein

  Torstein Betalende medlem

  Reg.:
  20 Aug 2017
  Innlegg:
  78
  Liker mottatt:
  43
  Poeng:
  18
  Kjønn:
  Mann
  Sted:
  Nesodden
  Hei. Vi har nettop bygd dam for koi. Lest mye på nett og råd fra tropex. Om du vil kan du komme å se. søk på innlegg Koidam hytta så finner du litt info om vår dam. Vi er også på Nesodden.
   
  hans-ole liker dette.
 10. hans-ole

  hans-ole New Member

  Reg.:
  10 Mai 2017
  Innlegg:
  16
  Liker mottatt:
  4
  Poeng:
  3
  hei jeg vil gjerne se på dammen og få noen råd jeg har lest igjennom hele forumet her flere ganger og masse youtube så har fått masse nyttig info

  jeg må prøve og få til så jeg kan se på deres dam og lars sinn på samme tur også innom tropex og handle litt så jeg kan komme i gang hadde håpet at jeg klarer og bygge selve dammen og alt rør opplegg føre vinteren kommer må bygge ferdig garasjen først noe jeg håper jeg er i juli/august
   
 11. Torstein

  Torstein Betalende medlem

  Reg.:
  20 Aug 2017
  Innlegg:
  78
  Liker mottatt:
  43
  Poeng:
  18
  Kjønn:
  Mann
  Sted:
  Nesodden
  Hei, om det er i morgen så er vi hjemme hele dagen. Så om du finner tid så ring meg på 99 11 10 20.
   
 12. hans-ole

  hans-ole New Member

  Reg.:
  10 Mai 2017
  Innlegg:
  16
  Liker mottatt:
  4
  Poeng:
  3
  het ringer deg en dag og avtaler blir nok ikke de første dagene holder på og bygge garasje og i denne varmen så tørker og vrir matriallene seg så fort at jeg må virkelig henge i noen dager så jeg får opp reisverket føre matriallene bare er og kappe opp til ved
   
 13. Torstein

  Torstein Betalende medlem

  Reg.:
  20 Aug 2017
  Innlegg:
  78
  Liker mottatt:
  43
  Poeng:
  18
  Kjønn:
  Mann
  Sted:
  Nesodden

  kom når det passer. Dammen blir her!
   
  hans-ole liker dette.

Del denne siden