'Naturlig dam'

En tråd i 'Vannplanter og dam uten fisk' startet av Vannløper, 18 Jun 2017.

1. Vannløper

1
    Jeg har to såkalte 'naturlige ' dammer i hagen. Naturlig i denne sammenheng betyr utgravd og med duk. Det eneste som blir gjort med dem etter bygging og beplanting er påfyll av vann, hvis det er lenge mellom hvert påfyll 'fra oven' . Det benyttes altså ikke pumper eller annet , av noe slag.

Den største er ikke mer enn vel en uke gammel, den andre 5-6 år. I den eldste dammen er det et yrende liv, fra både flora og fauna siden. Dammen er for tiden full av rumpetroll bl.a, den er en populær gyteplass for frosk.
    Alt vel og bra, hadde det ikke vært for at en eller flere(?) arter på florasiden har tatt noe overhånd. De første årene var det forholdsvis god sikt i dammen, nå er ikke sikten på mer enn et par cm, på grunn av svevealger. Litt kjedelig, jeg ville jo gjerne sett litt mer av det som foregår lenger ned.

Denne dammen får mye sol og jeg tipper det kommer endel næringstoffer fra både hagen og fra oven( løv) . Det benyttes overhodet ikke gjødsel eller gift i hagen.

Så til spørsmålet, er det noen som har tips på hvordan man kan redusere svevealgene, uten 'kunstige' hjelpemidler? Av forskjellige grunner er det uaktuellt med noe som krever elektrisitet.

Jeg kunne selvsagt brukt liten andemat men det later ikke til at de trives så godt i sterkt sollys? Jeg hadde tidligere en liten 'badekardam' som lå mer i skyggen og da vokste og overvintret andematen godt. ( det bør nevnes at dette er i Nord-Norge, sone 6-7)

Problemet med andemat er jo at skulle den trives, så blir jo ikke sikten så mye bedre da heller..;)

Froskebitt og krepseklo skulle jeg gjerne prøvd, problemet er jo at når det endelig blir temperatur til å sette ut planter her, så er jo alt utsolgt fra forhandlerne.:cool:

Edit; har noen erfaringer med bruk av daphnier som algebekjempelse?

Sist redigert: 18 Jun 2017
  2. Arne

Arne Administrator

20 Des 2009
    56
    48
    Yrke:
    Jobber med noe tekniske duppedingser, alt fra tegn
    Aurskog ca 4 mil øst for Oslo
    Du er jo inne på planter, og i en slik dam er nok planter tingen for å få opp sikten.
    Jeg har froskebitt, men desverre ikke så mye, men kan sikkert sende deg noen få avleggere. Så har du mange planter neste år.

3. Stian

Stian Betalende medlem

16 Jul 2014
    123
    3
    18
    Sandefjord
    Hva med nøkkeroser eller vannliljer? mye planter trekker jo næring ut av vannet. Noe siv? de er jo umulig å ta liv av.

4. Vannløper

1
    Takk for svar :) Det var veldig snillt av deg, jeg kontakter deg i PM. :)

5. Vannløper

1
    Takk for svar :) Som nevnt ovenfor, når det endelig begynner å bli litt temperatur her, så er alt utsolgt fra forhandlerne dessverre.. Den eneste lokale forhandleren som har tatt inn vannplanter er Plantasjen og dette var mer å betrakte som akvarieplanter da det dreide seg om Salvinia, vannhyacint ,Pistia og noen skrale vannliljer. Jeg er ute etter planter som kan overvintre i dammen. :) Siden temperaturene i relativt lange perioder kan ligge på 6-7 også sommerstid, så er de mer varmekjære artene ikke så anvendelige her.

6. eidsvold1814

eidsvold1814 Betalende medlem

21 Mai 2011
    38
    Yrke:
    LITT LEI ELEKTRIKER,HEHE
    EIDSVOLL
    sjekket plante utvalget hos tropex,mener og ha hørt at de skulle få inn en sending til med planter i år

7. Vannløper

1
    Hos Tropex er det ikke mer igjen av de artene jeg ønsker dessverre.

8. Øivind i Tropex

Øivind i Tropex Well-Known Member

6 Jan 2010
    29
    48
    Sentrum av Tropex City.
    Vi har froskebitt og krepseklo i butikken , men dette sendes ikke i post da disse viser seg å være vanskelig å sende .
    Jeg har en ide om at froskebitt kan gå bra senere på sommeren når bladene er godt grønne .
    Klarer disse seg i sone 6-7 ?

9. aimar

aimar Betalende medlem

20 Jan 2010
    89
    8
    Brudelys er en dekorativ sump-/vannplante som det finnes viltvoksende bestander av i Finnmark. Den burde nok gå bra i H7.

10. Vannløper

1
    Jeg har hatt froskebitt tidligere i en badekardam, altså en minidam i ett gammeldags badekar. Den overvintret uten problemer :)

På hvilken måte er de vanskelig å sende? Tåler de ikke transporten? :)

11. Vannløper

1
    Den ser jo unektelig flott ut men det aner meg at den kanskje ikke er så enkel å få fatt i? Finnmark ligger omtrent like langt herfra som Oslo..☺️

12. aimar

aimar Betalende medlem

20 Jan 2010
    89
    8
    Brudelys er sjelden i Norge, og nesten utryddingstruet, så man bør la viltvoksende brudelys få stå i fred. At den finnes viltvoksende i Finnmark, tok jeg bare med som en indikator på at den bør kunne trives i H7.
    Jeg plantet brudelys i min dam for ca 3 år siden. Den trives og har vokst seg større, men er nok for tidlig å begynne å dele den. Planten kjøpte jeg på et planteutsalg.

Arne liker dette.
  13. Torild

Torild Betalende medlem

3 Mai 2016