Luftavfuktere

En tråd i 'Løst og fast' startet av Arne, 23 Jan 2018.

1. Arne

Arne Administrator

20 Des 2009
    180
    Jobber med noe tekniske duppedingser, alt fra tegn
    Aurskog ca 4 mil øst for Oslo
    Det har vært et problem for de som har innedam å holde luftfuktigheten nede. Siste gang det var byggmesse i Lillestrøm gikk jeg og prøvde å få informasjon fra flere inneklima-firmaer over hva de hadde å tilby.
    Den ene forhandleren hadde en relativt ny avfukter som han mente var helt overlegen for oss private. Og han ville heller satt inn mange små, enn en stor. Rett og slett fordi de store proffe pøser varm fuktig luft ut, og på den måten går mye energi rett ut, og den årstiden vi trenger avfukting også er den tiden vi gjerne beholder varmen innomhus.
    De små sorbsjonsavfukterne har en kondensasjonsfunksjon som gjør at den fuktige luften kondenseres i maskinen og varmen blir i huset.
    Måten den virker på er at den har en plate med silikagel (slikt stoff som er pakket sammen med div elektronikkutstyr for å trekke til seg fuktighet). Luften fra rommet blir sugd gjennom platen, bortsett fra på en liten del av platen. Når luften passerer trekker stoffet til seg fuktighet. På den lille delen hvor ikke luften går inn, blir stoffet varmet opp slik at fuktigheten fordamper, og den fuktige luften fra denne delen blir kjørt inn i kondensajonsdelen (Denne blir kjølt ned av luften som kommer kommer inn).
    Denne platen dreier sakte rundt slik at avfuktingen skjer konstant.

Jeg kjøpte to slike avfuktere og må si at de fungerer veldig bra selv ved lave temperaturer.
    Ulik andre rimelige avfuktere fungerer den helt greit ned mot 0*C

Det finnes sikkert flere, men denne er det jeg har prøvd:

2. Rebern

Rebern Betalende medlem

11 Aug 2017
    2
    0
    1
    Kjønn:
    Mann
  3. Arne

Arne Administrator

20 Des 2009
    180
    Jobber med noe tekniske duppedingser, alt fra tegn
    Aurskog ca 4 mil øst for Oslo
    Ja disse to er bygget rundt samme teknologi :)

4. Roar

Roar Betalende medlem

25 Sep 2010
    769
    19
    18
    VIB
    Tønsberg, Solvang
    Fin info, sikkert mange som kan trenge en slik:)

5. KirstenK

KirstenK Kasserer

21 Mar 2010
    34
    48
    Skanlog, skiftleder
    Sør-Odal
    Jeg bruker 2 av-fuktere nede i kjelleren, plasser på to forskjellige rom, virker helt supert. Veggene er knusktørre, og merker ikke noe sånn fuktig-kjeller-lukt der nede. Den ene er en kraftig gammel sak som går døgnet rund med stor tank, ingen innstillinger. Den andre en liten billig sak fra Jula, liten tank og må bytte tank ofte, med innstillinger. Men tror også det er viktig å ha flere, litt spredt plasser. Hjelper også til med en veggvifte fra Biltema, for å trekke luft ut, står på døgnet rundt. Varmer ikke opp vannet, men har en liten olje-ovn som står på litt hele vinteren. Da blir mindre fuktig i luften også, i stedet for vann-varme.

6. LarsU

LarsU Super Moderator

1 Des 2012
    103
    Nesodden
    Greit å ha et hygrometer for kontroll i tillegg:)
    Koster ikke stort.

KirstenK liker dette.
  7. KirstenK

KirstenK Kasserer

21 Mar 2010
    34
    48
    Skanlog, skiftleder
    Sør-Odal
    Tror testet en sånn Hygrometer nede i kjelleren for et par år siden. Testet stua oppe også. Mere fukt i stua...

LarsU liker dette.
  8. Bjørn Erik

Bjørn Erik Super Moderator

15 Aug 2011
    16
    4
    3
    Jeg har flere luftavfuktere. De har meget forskjellig effekt. Kjøpt både billige og dyre.
    Har fått råd fra ekspert: Det er dyrt å montere profesjonelt utstyr som er ment til svømmebasseng, og de er også ganske dyre i drift. Han anbefalte flere små til vårt bruk.
    Jeg har nå to avfuktere fra Claes Ohlsson stående i til sammen 80 m2 vinterhage med stuetemperatur, og 35000 liter dam med 20 graders vanntemp, og mye landplanter som vannes. I tillegg har jeg to andre, en dyr og en billig, som står på "vakt", og som slår seg på ved 50 % luftfuktighet.
    De to fra Claes Ohlsson tømmes 2 ganger hver dag, og holder luftfuktigheten mellom 38 og 45 %. De to andre er tilnærmet aldri i gang.
    De to som nå gjør jobben er uten tvil de mest effektive jeg har hatt, og koster kr. 1990,-
    Ps. Jeg jobber ikke på Claes Ohlsson.

KirstenK liker dette.

Del denne siden