Lover og regler

Arne

Administrator
Vi i styret i Norsk hagedamforening skal utarbeide et brev til Direktoratet for naturforvaltning om vårt syn på gjeldende regler for hold av fisk i hagedammer.

For de som er usikre på hva som står i regelverket "som ikke er en lov, eller regel.. Les selv og kom med synspunkter

Vi ønsker gode forslag på både hvilke arter man burde tillate, og hvorfor.
Vi ønsker også å komme med et forslag til hvordan regelverket rundt selve dammen bør være.

Styret kommer også til å holde en lignende diskusjon på vårt styreforum, men denne tråden her er for å få innspill fra våre forummedlemmer.
 

Tone

New Member
ja jeg var i en dyrebutikk som ville gjerne selge meg en ål ....dette var ikke noe jeg ønsket da da denne kan vandre og innfiltere seg i andre vannsystemer vi har rundt her. Bla annet en elv som renner noen meter forbi vår eiendom på baksiden av huset. Og dessuten er de jo litt sleip da he he he men gode å steke å spise ;)
 

Arne

Administrator
Veldig rart en dyrebutikk vil ta en slik sjanse.. Ikke bare risikerer de en saftig bot, men de ødelegger også for andre
 

Vidar-Alexander

Betalende medlem
En ål???
Til hagedam?

Det finnes mange slags åler til akvarier, som er flotte fisker. (tropiske fisker som ikke kan leve i utedammer i norge).

Sikker på at det ikke var en missforståelse der? Høres rart ut at ål (vanlig ål) selges i dyrebutikker. Har jeg aldri hørt om.
 

Arne

Administrator
Ja høres rart ut.. Og for å spore debatten inn på det med lover og regler, så synes jeg det ikke er noen vits i å kjempe for at slike arter skal bli lov. De fleste arter man er mest redd for har ingen "verdi" som hagedamfisk.
I akvarier er feks en solabbor veldig flott. Fine farger og morsom adferd. I en dam derimot vil den omtrent være umulig å se. Det samme gjelder feks sandsmett, eller smerling. Hadde den (eller en lignende art) i dam for noen år siden (da det var lov) og de formerte seg som kaniner, spiste opp koi og gullfiskyngel, men hvilke glede har man av fisk som ikke synes?
Dessuten kan disse to artene veldig lett spre seg og lage problemer i vår fauna.

De arter jeg håper blir lovlige å holde er gullsuter og gullvederbuk. Stør som er avlet opp av SITES godkjente anlegg bør det jo bare være positivt å selge. Karpene jeg nevnte har vi i Norge fra før, som naturfargede vederbuk og suter, men disse viser ingen tegn på å innvadere nye vann og "vinne" terreng. De lever helt på grensen av hvor langt nord de kan overleve. De er varmekjære karper som må ha en god varm sommer for å reprodusere seg.
 

Tone

New Member
Garantert ingen misforståelse dette ! Dette var en hann og de kunne også skaffe en hunn om jeg ønsket det !
 

RuneSt

Betalende medlem
..

Dette var ikke det vi kaller Værål da ?? de er en type grundling som trives i kaldere vann ,, og blir ikke større en ca 20 cm..

Vanlig europeisk ål .. kan man jo i teorien risikere å få ufrivillig i sine dammer om de ligger nær intill åleførende elver / vann ..
selvom jeg tror myndighetene ville påstått at de må ha kommet dit med menneskelig hjelp.. uansett tror jeg ÅL vil være en kjedelig damfisk.

Når det gjelder Hunn / Hann av europeisk ål ... viser det seg at det er hunnene som vandrer opp i ferskvann mens hannene forblir i saltvann langs kysten vår. Ål i ferskvann vokser seg også meget stor og kan oppholde seg i mange mange år i elver og vann før de setter kursen mot gyteområdene i Sargassohavet mens de man finner i saltvann nær kysten stort sett er "skolisser".

på 80 tallet så jeg akvariebutikk med vår hjemlige lille vannsalamander til salgs !!
 
Sist redigert:

tgreen

Administrator
Tror nok ål er en dårlig damfisk.

Det er vel noe av den værste rovfisken som finnes i ferskvann utenom gjedde da. Har hytte ved ferskvann som det er mye ål i.
Den største vi har fisket der var 2meter lang og veide 2,5kg. Den hadde slukt 4 abbor.
Tror det vil være en dårlig kombinasjon med ål og annen damfisk med det jeg har sett selv hva den kan gjøre.
 

Arne

Administrator
Enig, og den jakter om natten på fisk som ligger rolig, så ikke sikkert man ville merke noe med en gang heller. Antagelig vil den stikke av når dammen er tom eller den finner området for lite. Den kan krype over land ganske langt i regnvær.
Men er det ingen ønsker om fisk man bør la bli lovlige, og hvilke argumenter man kan ha for å la det være lov.

Synes også vi bør ha et forslag til utforming av dam og hvordan avløpsvannet bør håndteres. Etter min mening bør det være ok å bruke det til plenvanning, eller å la det sige ned i jord, sålenge det er god avstand til naturlig åpent vann.
 

Vidar-Alexander

Betalende medlem
Gresskarpe er jo en spennende art. Kan jo også bli "usynlig" i dammen. Hadde en på ca 75 cm for mange år siden.
Har vel ingen "grunn" for at denne skal bli lovlig. Annet enn at jeg synes dette er en spennende fisk. :)
 

Arne

Administrator
Jeg kjenner ikke gresskarpe så godt, men tviler veldig på om den er i stand til å formere seg i Norge utendørs? Jeg har ikke klart å holde de levende over vinteren hos meg. Det er en god grunn til å tillate den..
Det man er redd er jo sykdomssmitte og nye arter.
 

Vidar-Alexander

Betalende medlem
Jeg hadde 4 stk. De er noen j... til å hoppe, så tre stk endte raskt som tørrfisk.
Den siste hadde jeg i 5-6 år. Overvintret alltid ute med koien. Året etter de ble forbudt, døde den under overvintringen. Den var da ca 75 cm.
Matet den med gress, løvetann o.l. :)
Tviler også på at denne vil formere seg i norge.
I Florida ble disse satt ut for å beite ned vegetasjonen i kanaler o.l. som var i ferd med å gro igjen. Dette var veldig effektivt. Men den har nå begynt å spre seg til uønskede steder der også.
Men det er jo et totalt annerledes klima da. :)

Legger ved bilde av en tilsvarende sak. :)

http://www.dre-lewis.com/blog/images/DSCF4342SM.JPG

Finnes også i en "hvit" utgave.
http://images.google.com/imgres?imgurl=http://fl.biology.usgs.gov/pics/db_nonfish0281.jpg&imgrefurl=http://fl.biology.usgs.gov/pics/nonindig_fish/nonindig_fish/nonindig_fish_25.html&usg=__Sx_Rrn4ouC_I3_KHSUwo87eGpIw=&h=484&w=646&sz=52&hl=no&start=7&itbs=1&tbnid=P8MZUNCUuFlPXM:&tbnh=103&tbnw=137&prev=/images%3Fq%3Dgrass%2Bcarp%26hl%3Dno%26safe%3Doff%26sa%3DX%26tbs%3Disch:1
 

Arne

Administrator
Dette burde det etter min mening være greit å prøve å få lov til å holde.. Fint hvis noen finner noe info om den har klart å formere seg eller ikke..
 

Arne

Administrator
Gresskarpe gyter i hurtigstrømmende elver på våren når vanntemperaturen når 20 grader.. Det vrimler ikke akkurat av slike elver i Norge :)

Fant noe nyttig info her
 

krainer

Betalende medlem
Jeg kjenner ikke gresskarpe så godt, men tviler veldig på om den er i stand til å formere seg i Norge utendørs? Jeg har ikke klart å holde de levende over vinteren hos meg. Det er en god grunn til å tillate den..
Det man er redd er jo sykdomssmitte og nye arter.
ser at tråden er gammel, men den er jo ganske intresant. Aner ikke hva som har skjedd med regler osv siden da, men hvis det er sykdomssmitte og nye arter de er redd, burde ikke koi og gullfisk da være forbudt og abbor mort sørv osv være lovlig i lukka dammer? Ser at det blir argumetert med at norske arter er så kjedelige. Er det ingen som syns koi er en kjedelig fisk og norske arter hadde vært mere spennende i en hagedam?
 

Øivind i Tropex

Well-Known Member
:) Ja det ene arumentet kan jo slå ihjel det andre .
Jeg forstår det slik, at Koi (karpe) og gullfisk ikke er en fremmed art , Dvs at den har vært her 200år.

Koi og gullfisk kan trives i små dammer og det er laget et unntak for disse, utover disse artene må du altså søke om utsetting.

Det er ingen endringer i regelen/loven pr nå.
 

krainer

Betalende medlem
:) Ja det ene arumentet kan jo slå ihjel det andre .
Jeg forstår det slik, at Koi (karpe) og gullfisk ikke er en fremmed art , Dvs at den har vært her 200år.

Koi og gullfisk kan trives i små dammer og det er laget et unntak for disse, utover disse artene må du altså søke om utsetting.

Det er ingen endringer i regelen/loven pr nå.
men nå blei vel denna tråden starta for å argumentere for å imot nye fiskearter i lukka damanlegg i Norge og jeg trur at f.eks abbor og de fleste karpeartene kunne vært fine fisker i hagedammer. I likhet meed koi, så vil jeg tru abbor kunne bli nesten like tam siden det er en utrolig nysjgerrig fisk. Hvordan man veit at fisk liker seg i dam eller ikke, det aner ikke jeg. Trur abbor kunne levd der like bra som koi og den har vel vært i norge mye mere enn 200 år vil jeg tru. Selvsagt for de koigale så ville ingen av de norske fiskene slå an, men kanskje for mange andre?
 

eidsvold1814

Well-Known Member
som du sier så er det sikkert noen som kunne tenkt seg en dam med fisk fra den norske fauna,for oss koi frelste er det vel en del som håper at noen flere karpetyper kan bli lov og ha i dam igjen,men personlig så er det jo det litt eksotiske med gullfisk eller koi i alle regnbuensfarger og størrelser som er spennende og ha i dammen,en håndtam koi på 60cm er mer spennende for meg en abbor som jeg kan se i stort sett alle vann rundt der jeg bor,trivsel for fisk se jeg i sammenheng med at man klarer holde liv i de i mange år og gjenskape et miljø hvor de formerer seg og vokser,ikke vet jeg hvor lenge karpefiskene har vært i landet vårt,men de er nå en gang nær beslektet med koi, værste miljøkrimmen i landet vår er vel ikke spredning av eksotiske fisk,men at folk har spredd kyte og gjedde i ørret vann f.eks
 

krainer

Betalende medlem
som du sier så er det sikkert noen som kunne tenkt seg en dam med fisk fra den norske fauna,for oss koi frelste er det vel en del som håper at noen flere karpetyper kan bli lov og ha i dam igjen,men personlig så er det jo det litt eksotiske med gullfisk eller koi i alle regnbuensfarger og størrelser som er spennende og ha i dammen,en håndtam koi på 60cm er mer spennende for meg en abbor som jeg kan se i stort sett alle vann rundt der jeg bor,trivsel for fisk se jeg i sammenheng med at man klarer holde liv i de i mange år og gjenskape et miljø hvor de formerer seg og vokser,ikke vet jeg hvor lenge karpefiskene har vært i landet vårt,men de er nå en gang nær beslektet med koi, værste miljøkrimmen i landet vår er vel ikke spredning av eksotiske fisk,men at folk har spredd kyte og gjedde i ørret vann f.eks
igjen er det vel opp til øyet som ser. Jeg syns jo det er mye værre med alle karpeartene som er innført til landet her og satt ut i massevis av fiskevann. Utrolig mange gode ørretvann de har ødelagt på den måten og selvsagt har ikke gjedde noe i et ørretvann å gjøre. Kyta har jeg aldri sett på som en skadefisk, men som god mat til ørreten. Men tilbake til abbor i hagedam. Er jo ingen problem å få dem til å leve i dammen i mange år. Garantert mye mindre sykdomsutsatt en f.eks koi. Aner ikke om man ville kunne få yngelen til å vokse, men iallfall ingen problemer å få den til å gyte. Abbor har jo heller ingen problem med å gå i hagedammen gjennom vinteren.
Etter å ha sett masse bilder og filmsnutter her inne med hagedammer og innedammer med koi og også sett de live, har jeg ikke lenger noe problem med å forstå at det er gøy å ha disse fiskene. Er jo helt i kanten av å bli omvendt selv, hehe.
 
Topp