Hagedam projekt - Vannliljer og fiskedam

En tråd i 'Nybegynnerspørsmål' startet av Stian, 22 Jul 2014.

 1. Arne

  Arne Administrator

  Reg.:
  20 Des 2009
  Innlegg:
  4.376
  Liker mottatt:
  209
  Poeng:
  63
  Yrke:
  Jobber med noe tekniske duppedingser, alt fra tegn
  Sted:
  Aurskog ca 4 mil øst for Oslo
  En årsak kan være vannkvalitet. Om dammen ikke er helt innkjørt så hender det at det blir ammonium eller nitritt i vannet. Selv om fiskene ikke spiser slipper de ut små mengder ammonium som i løpet av en lang vinter kan bli for mye.

  Ellers har mange mistet fisk i vinter, jeg tror en årsak også kan være en dårlig sommer i fjor, som gjør at de ikke har fått bygd opp immunforsvaret sitt skikkelig før høsten kom.
   
  Sist redigert: 26 Mar 2018
  Stian liker dette.
 2. Stian

  Stian Member

  Reg.:
  16 Jul 2014
  Innlegg:
  132
  Liker mottatt:
  3
  Poeng:
  18
  Sted:
  Sandefjord
  Takk for forslag. Jeg skal se hvor dyp jeg kan få den uten å måtte sprenge. Godt forslag med å isolere sidene. Man burde kanskje ha rette sider i så fall. Hadde ønsket å ha fremsiden buet, men det vil kanskje la seg gjøre uansett.

  Har du noe forslag til hvordan man kan integrere et sumpområde i dammen uten at det blir søl med grus?
   
 3. Stian

  Stian Member

  Reg.:
  16 Jul 2014
  Innlegg:
  132
  Liker mottatt:
  3
  Poeng:
  18
  Sted:
  Sandefjord
  Ja, det var jo en dårlig sommer i fjor, så kan jo delvis være pga dette. Jeg burde kanskje hatt et lite filter i dammen som kunne gått lengre på høsten /vinteren. Men da burde jeg vel dekke til dammen på vinteren. Får se hva som blir mulig.

  Skal bruke -18 på å planlegge å tenke litt :)
   
  Sist redigert: 27 Mar 2018
 4. Øivind i Tropex

  Øivind i Tropex Well-Known Member

  Reg.:
  6 Jan 2010
  Innlegg:
  1.698
  Liker mottatt:
  146
  Poeng:
  63
  Sted:
  Sentrum av Tropex City.
  Jeg syntes det er smart å la vannet renne med overløp fra dammen og ned i egen plante/sump dam .
  Da vil jo alt smuss i overflaten fra koidam renne ned i sumpen .
   
  Stian liker dette.
 5. LarsU

  LarsU Super Moderator

  Reg.:
  1 Des 2012
  Innlegg:
  1.197
  Liker mottatt:
  120
  Poeng:
  63
  Sted:
  Nesodden
  At kaldt vann over tid svekker fiskens immunforsvar er kjent og som regel har vi is vinterstid som lager negativ effekt som lite oksygen som kommer gjennom og ja oksygen kommer gjennom is men ofte for lite med flere fisk i forhold til volum vann. Derfor er vi kjent med å skape en råk dekket til med en luftestein for eksempel. Vinteren som vi har nå har som sagt gitt mye fiskedød og hva skjedde, jo forvinteren var veldig av og på slik at det gjentatte ganger skapte kant råk i dammer og da får man kulderas i vannet som igjenn ofte skaper elendighet.
  Årsak til død fisk kan være for kaldt vann på bunn (under 4 grader). Stresset fisk ved gjentatte temperaturforandringer. Fremmedlegemer som for eksempel padde eller frosk blir frosset igjen( har selv opplevd det og det gikk dårlig). Parasitter som våkner til liv når temp stiger. Dårlig vann som direkte årsak av biologisk nedbrytning av planter og bunnslam som igjen blir råtten vann(prompelukt hydrogensulfid). Dette er noen årsaker til at ting kan gå dårlig ved å ha fisker ute vinterstid, men ikke bli skremt av all propogandaen hehe. Mange her på forumet sitter med masse erfaringer og vet hva forebyggende arbeid på høsten innebærer for å sikre at det vil gå bra, som å påse at fisken er frisk. Fjerne plantevekster. Bytte masse friskt vann ca 50%. Sørge for god luft tilførsel øverste vannlag. Sikkert mange flere råd å komme med og blant en av dette er som nevn over lage overbygg og det tror jeg på, dels erfaringer fra andre. Da skaper man jevn temperatur uten kulderas og mulighet for å se til fiskene samt filtrering/sirkulasjon hele året hvis man vil.
  Ønsker alle en fin fisk og dam år :D
  God påske:)
   
  Sist redigert: 27 Mar 2018
  Stian og Roar liker dette.
 6. Stian

  Stian Member

  Reg.:
  16 Jul 2014
  Innlegg:
  132
  Liker mottatt:
  3
  Poeng:
  18
  Sted:
  Sandefjord
  Flotte forslag!

  Jeg har endelig plater som kan være bra, men det blir dessverre noe dødt plantemateriale igjen på høsten. Døde røtter og annet som ligger i grusen som selvsagt blir værende i dammen og råtner gjennom vinteren. Jeg skal se om jeg kan få gjort om på dette slik at det blir mer som 2 separate dammer inntil hverandre slik at hydrogensulfid etc. Ikke hoper seg opp i vannet gjennom vinteren. På den måten løser jeg også potensielt problem med grus i bunndren. Jeg liker tanken på å ha endel grus/planter som jeg kan sende vann gjennom som et ekstra biofilter og for å fjerne nitrat. Har unansett 2 pumper, så en til sieve og beadfilteret. Og en til å sende vann gjennom et plantefilter som kan ligge langs med dammen.

  For best mulig sirkulasjon og bevegelse av avfall i dammen bør jeg vel forsøke å få dammen oval/rund slik att vannet sirkulerer/roterer i dammen. Koi liker, etter det jeg har forstått, litt bevegelse i vannet. I senter blir jo da stillestående hvis noen Koi ikke liker strøm.

  Jeg har ikke dekket til råket i dammen. Dette burde jeg kanskje ha gjort. Har gått bra tidligere, men ser jo at dette kjøler ned dammen. Kan hende jeg skal kutte til lekter slik at jeg kan dekke hele dammen dam isopor på vinteren. Da kan jeg kanskje også ha ei lita pumpe (1000-2000l/t) som pumper gjennom et biofilter oppe i dammen på vinteren. Har et bøttefilter jeg ikke bruker. Kan bare putte det oppi damme på vinteren. Samt klare meg med varme element på 300w?
   
 7. Stian

  Stian Member

  Reg.:
  16 Jul 2014
  Innlegg:
  132
  Liker mottatt:
  3
  Poeng:
  18
  Sted:
  Sandefjord
  Har noen hatt problem med at mus går etter isoporen. Hvis det er brukt til å isolere dammen?

  Vet noen om den type bambus som selges i Norge (Grønn hele året) ikke ødelegger damduken? Minnes at noen type planter kan ha svært aggressive røtter.
   
 8. Håkon

  Håkon Super Moderator

  Reg.:
  14 Mar 2011
  Innlegg:
  760
  Liker mottatt:
  79
  Poeng:
  28
  Sted:
  S
  Jeg har ikke opplevd at mus går etter isoporen, men jeg har opplevd at mauer går i den "vanlige" hvite isoporen. Her lagde de ganger og bosatte seg i store mengder. Denne risikoen var jeg klar over den gangen, men jeg brukte da den hvite isoporen i noen vegger som bare skulle være midlertidig.

  Jeg ville brukt isopor av typen Jacofoam eller Styrofoam til å isolere dammen da maur visstnok ikke går i disse, også tåler de fuktighet. De tåler også mye mer trykk. Jeg tviler på at mus går etter disse, men vet ikke sikkert. Så her må du bare følge med :)
   
 9. Arne

  Arne Administrator

  Reg.:
  20 Des 2009
  Innlegg:
  4.376
  Liker mottatt:
  209
  Poeng:
  63
  Yrke:
  Jobber med noe tekniske duppedingser, alt fra tegn
  Sted:
  Aurskog ca 4 mil øst for Oslo
  Stokkmaur går i alle typer isopor, men den svarte lille går helst ikke i den vannfaste.
  Mus går nok i alle typer ville jeg tippet?

  Den værste planten ang røtter er Takrør (Phragmites australis) Dette er norges største gress og vokser opp til 4,5m på en sommer. Den visner ned hver vinter i motsetning til bambus. Ellers er jo bambus også et gress så de er ganske like.
  Hvordan bambus oppfører seg mot damduk vet jeg ikke.
   
 10. KirstenK

  KirstenK Kasserer

  Reg.:
  21 Mar 2010
  Innlegg:
  3.496
  Liker mottatt:
  49
  Poeng:
  48
  Yrke:
  Skanlog, skiftleder
  Sted:
  Sør-Odal
  Jeg har bambus ved dammen, men tør nok ikke har den veldig nære. 30 - 50 cm unna. Men er ikke så veldig stor da..
   
 11. Stian

  Stian Member

  Reg.:
  16 Jul 2014
  Innlegg:
  132
  Liker mottatt:
  3
  Poeng:
  18
  Sted:
  Sandefjord
  Takker for svar!

  Jeg skal holde meg unna Takrør.
  Her er en video som viser virkelig hva er gresset kan gjøre med damduken.
  Tror jeg kan gå for bambus, men plante det litt unna.

  Håper virkelig ikke jeg får stokkmaur! I dammen da.
   

Del denne siden