Drivhus

En tråd i 'Nybegynnerspørsmål' startet av JohnRichard, 5 Okt 2016.

1. JohnRichard

JohnRichard Betalende medlem

2 Jan 2011
    7
    38
    Mysen
    Husker ikke helt hvordan dette var! Vet at 3 grader er mye for en Koi. Feks fra 10 til 7 grader! Men er det samme
    Andre veien? Har ca 7 grader i dammen og 23 i drivhuset, uten varme på! Går det bra å flytte koiene inn? Evt hva må jeg gjøre for å få gradene ned? Utenom og bytte alt vann som jeg har lite lyst til.

2. SteinDag

Korsvoll, Oslo
    Hadde ikke tatt sjansen på så stor temperaturforskjell. Har hørt - og erfart - at koi klarer 5 grader fint, men dette er mye mer. Jeg tømmer vannet i drivhuset (bortsett fra filteret) og pumper vann inn fra dammen. Da går det veldig fint, men det er jo avhengig av lang slange og pumpe. Mellom kjeller og drivhus jonglerer jeg mellom å fylle på kaldt vann og varmekolber.
    Lykke til!

3. SteinDag

Korsvoll, Oslo
    Er selvfølgelig mer forsiktig hvis man nærmer seg dvaletemperaturer. 5 grader er ved varmere vann.

4. eidsvold1814

eidsvold1814 Well-Known Member

21 Mai 2011
    33
    Kjønn:
    Mann
    LITT LEI ELEKTRIKER,HEHE
    EIDSVOLL
    må si jeg støtter SteinDags forslag her hvis du har mulighet,om å pumpe vann fra dammen:) stor temp forskjell gir jo stress,muligheter for oppblomstring av sykdommer osv,har du fått deg løsning som SteinDag JR med drivhus og nedgravd tank?eller som meg drivhus med tank oppå bakken?:)

5. krainer

krainer Betalende medlem

5 Jan 2013
    2
    0
    modum
    De tåler mer fra kalt til varmt enn varmt til kalt. Bytt iallfall halvparten av vannet, så er du godt på vei. Ved et uhell eller en regnefeil, måtte mine tåle en økning på ca 7-8 grader. Ser foreløpig ut til at det har gått greit, men er nok ikke å annbefale. jeg prøvcde å utligne litt på tempen mens fisken gikk i målebalja.

6. SteinDag

Korsvoll, Oslo
    Hvis du ikke har mulighet til å pumpe vann fra dammen, ville jeg ha tømt og fylt på så mye nytt vann i drivhuset, at det bare var noen grader varmere enn dammen.

7. JohnRichard

JohnRichard Betalende medlem

2 Jan 2011
    7
    38
    Mysen
    Takk da bruker jeg vann fra dammen! Lasse har samme system som deg!

8. tgreen

tgreen Administrator

81
    48
    Her gikk de største koiene rett fra 13grader i utedammen og til 22grader i innedammen.
    Gikk veldig greit det. Men hvis dette hadde hvert på våren etter at fiskene har gått ute i kaldt vann en hel vinter så hadde det nok gått fryktelig galt.
    Men du burde i hvertfall som de andre sier ta tempen litt mer ned i inne karet før du flytter dem inn.

9. LarsU

LarsU Super Moderator

1 Des 2012
    103
    Nesodden
    Bare husk at store koier tåler tempforandring bedre en små koier..
    En stor fisk (ca 50+) tåler 5 grader normalt greit uten stress, mens en liten kan bli stresset eller i værste fall dø.

10. Arne

Arne Administrator

181
    Yrke:
    Jobber med noe tekniske duppedingser, alt fra tegn
    Aurskog ca 4 mil øst for Oslo
    Har en litt annen erfaring jeg Lars, men vet jo ikke om det er tilfeldig. Synes store hunner er de som tåler minst temp forandringer, og de medium/små.. 20-40cm tåler mest.
    Min erfaring er at det også tåler fint forandring fra feks 12-18 grader, men at 18-12 er mye verre.
    Er det flere med slike eller motsatte erfaringer?

11. tgreen

tgreen Administrator

81
    48
    Ja har samme erfaring jeg også.
    Er værre når det går fra varmt til kaldt slik du nevner.
    Og de store hunnene er mer tandre på det meste har jeg også erfart. Det gjelder både temp forandringer, sykdom etc.

12. LarsU

LarsU Super Moderator

1 Des 2012
    103
    Nesodden
    Har ingen erfaring på dette feltet som temp opp eller ned, hunn eller hannfisk. Det jeg derimot har lest er at vekt/masse har en del å si når det gjelder tilvenning av temperatur, tar lengre tid å varme eller kjøle større volum, og da takler større fisk den forandringen bedre, men som sagt dette har jeg bare lest :D
    Jeg har ikke hatt noen problemer med å flytte større fisk til nye elementer +-4 grader så langt uten tilvenning.

Sist redigert: 6 Okt 2016
  13. Øivind i Tropex

Øivind i Tropex Well-Known Member

6 Jan 2010
    131
    Sentrum av Tropex City.
    Hvis koiene er i god form virker det som disse takler store temperatur variasjoner begge veier .
    Hvor smart og sundt det er for fiskene er usikkert .
    5 graders regelen er nok fornuftig å følge .

Ved tidligere importer fra Israel har vi satt disse direkte i Uoppvarmede tanker (8-12 grader ) Da har det hendt vi mister noen dagene etter ankomst , når vi varmer opp vannet til 18-20 grader mister vi langt færre , så det er tydlig at vi er vel hardhent når vi flytter fisk fra 18-20 hrader i Israel til 8-10 grader her hjemme .

For mange år siden kjøpte jeg en kasse gullfisk igjennom en lokal zoo og slapp disse rett fra import via Sverige og rett i dammen på våren . Tror det var 7-8 grader i dammen .
    Disse fikk krampetrekninger og flesteparten døde .

14. Øivind i Tropex

Øivind i Tropex Well-Known Member

6 Jan 2010
    131