Behandle soppinfisert sår med kaliumpermanganat. Riktig metode?

KaiaKoi

New Member
Jeg har en koi som dessverre falt på grus og pådro seg et stort sår på ene siden. Etter det begynte det å gro hva jeg antar er sopp i såret. Jeg isolerte fisken i egen tank med saltet og varmt vann. Jeg forsøkte deretter å blande kaliumpermanganat med litt vann og påførte direkte på skaden et par ganger, men soppen spredte seg bare etter det. Jeg forstod i etterkant at jeg nok brukte alt for sterk dose.

Nå har jeg gitt fisken medisinbad med 1/4 teskje kaliumpermanganat i 18 liter vann i fem minutter to ganger om dagen i to dager. I tillegg har jeg skiftet vannet delvis et par ganger og nesten helt én gang. Soppen er ikke helt borte, men jeg synes ikke det ser ut som om det blir verre ihvertfall.

Gjør jeg dette riktig eller bør jeg forsøke å gi antibiotikafòr eller lignende i tillegg?

Legger ved noen bilder av fisken fra i går.

12090

12091

12092

12093
 

bert

Well-Known Member
bruk 1g til 1000 l , dag 1-3-6 om ikke det er nok pensle med sterk kp , rett på området, etter kuren. tar tid å få leget såret, temp best rundt 20-25 g
 

Arne

Administrator
Det kan se ut som om den har fått litt mye kp for en stund. Husk at KP oksiderer alt organisk, også slimhinner på koi, og gjeller.
Jeg ville gitt denne 0,5% salt, og temp på 20-25 som bert nevner. Pass på vannkvalitet og avvent litt.
Hjelper ikke om soppen dør, hvis du tar med deg fisken i samme slengen 😉
 

Arne

Administrator
Det er jo vanskelig å være sikker ut fra bildene, men hvis jeg skulle tippe ut fra bildene har den fått en ganske kraftig kur. Og hvis du fortsetter med KP kan det føre til å forverre tilstanden. For med mine øyne ser den litt "skrall"ut. Matte øyne og litt rød/stresset hud. Salt kan hjelpe den til å beholde saltbalansen hvis slimlaget er svekket.
Det er også svakt soppdempende. Så ja jeg vil tippe at litt tid/salt/temp vil hjelpe denne.
Lykke til.
 
Topp