Antall koi i dam.

Arnfinn

Hei alle sammen.
Det var meg Øyvind spurte for ang nivåføler i dam, og har jeg kommet frem til en løsning ang dette. Tusen takk for alle innspill og forslag til løsninger.
Jeg har en annen «problemstilling» i forbindelse med min dam. Det er en dam på ca 30.000l, og filtrering er vel egentlig ikke noe problemstilling. Har trommelfilter og 2 biologiske filter som gjør at jeg til sammen filtrerer ca 30.000l+ i timen, og regner med at dette skulle holde greit. Får vel aldri for mye filtrering da men........ 😀.
Jeg har vel egentlig 2 problemstillinger😀.
Den første er, hvor stor luftpumpe vil dere anbefale til å kjøre luft/luftestein i dammen?
Den andre er, hvor mange koi vil være et fornuftig antall å sette ut i dammen? Har 12 stk pr i dag på +- 25 cm. Når jeg spør om antall, så er det antall ved +- 50 cm. Det er jo meningen de eksisterende skal vokse litt da....😀. I vinter har disse gått ute, og ettersom jeg kan se, lever alle i beste velgående.
Kjenner jeg meg selv, så vil det bli bygd en isolert bu med et vinterkar når de begynner å vokse seg til😀😀.
Vil på forhånd takke for alle råd og vink jeg kan få her inne.

Sist redigert:

eidsvold1814

personlig ville jeg hatt maks 20 fisk,selv om man mener man har overdimmensjonert filtreringen veldig:),luft mellpm 60 til 100l,kjekt og ha tidsstyring på luften eventuelt,slik at man kanskje ikke har luft på de tider man oppholder seg mest ved dammen,selv har jeg både tids og av/på muligheter,vet ikke om du har bunndren,har du det ville jeg laget en luft anordning på hatten til bunndrenet,for å få mest mulig av skiten til bunndrenet:)

Arnfinn

Takk for tilbakemelding.
Løsningen med tidsstyring av luftpumpene hadde jeg faktisk ikke tenkt på. Det skal jeg lage til når jeg skal lage til ny EL-tavle til våren.
Når det gjelder spm om fiskeantall, så var det bare det at når jeg har sett bilder fra en del andre dammer, så har jeg sett store antall fisk. Jeg var derfor i tvil om hvor mange som var et fornuftig antall.
Jeg er av den typen som vil ha det mest mulig stille når jeg er ved dammen, derfor har jeg tom lydisolert pumpe/filterhuset 😊.
Mtp filterkapasitet, så kjører jeg ikke så mye kapasitet for å kunne ha mer fisk i, men overdimensjonering av kapasitet gir bare «innbyggerne» best mulig miljø å leve i😊. Det gir meg også mulighet for å koble ned det ene filteret for utbedring/reparasjoner uten å måtte tenke på vannkvalitet 😊. HMS for fiskene vet du......🤪🤣🤣.

eidsvold1814

veldig lett å havne i for mye fisk fella,det vet undertegnede alt om,hehe:)etter og ha startet med dam på 10000 til nå 40000,så forskes det fortsatt litt på optimal filtering med litt forandringer,har ca 35 fisk fra 20 til 80cm,så noen må videre til andre dameiere :)helst ende med maks 30 fisk:)

Som regel må man justere antallet etter som de vokser, og dette er jo en fin ting synes jeg. Kjøpe en del småkoi, og så sortere etter hvert som de vokser. En del utvikler seg ikke slik du håper, og da kan du selge disse. Personlig liker jeg ikke noen formel for antall fisk pr 1000L da det er så veldig varierende hvor store de blir. En koi på 90cm veier omtrent det dobbelte av en på 70cm. Og det er vekten som teller mest.